Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaką frytkownicę wybrać?

Frytki to dla wielu jedna z najsmaczniejszych przekąsek. Wydawać by się mogło, że potrawa ta jest domeną jedynie barów szybkiej obsługi. Nic bardziej mylnego. Otóż każdy z nas może je przygotować sam w domu. Warto jednak wyposażyć się w odpowiedni sprzęt, tzw. frytkownice.

Co ciekawe urządzenie to może być wykorzystane nie tylko do przygotowywania frytek, ale także do innych celów, ale o tym w artykule poniżej.

Typy frytkownic

Frytkownice można podzielić ze względu na różne kryteria – począwszy od zastosowań (domowe, gastronomiczne), przez wygląd (wolnostojące, do zabudowy), a skończywszy na ilości zużywanego tłuszczu (tradycyjne, „z jedną łyżką oleju”).

PodziałRodzajOpis
Zużycie tłuszczu
Tradycyjne
Frytki smażone są tradycyjnie na głębokim oleju. Ten typ sprzętu najczęściej gości w naszych domach
Severin FR2437
Severin FR2437
”Na jednej łyżce oleju”
Smażenie odbywa się z minimalną ilością tłuszczu – jedna łyżka na jedno smażenie! Taki efekt osiągnięto dzięki odpowiedniemu obiegowi gorącego powietrza pod ciśnieniem. W niektórych modelach stosuje się dodatkowo coś w rodzaju grilla
Tefal AH 9000
Tefal AH 9000
Wygląd
Wolnostojące
Możliwość postawienia urządzenia w dowolnym miejscu kuchni. Ten typ dominuje na rynku
AEG FFR5551
AEG FFR5551
Do zabudowy
Wbudowane w szafkę kuchenną. Tworzą płaską powierzchnię z blatem. Zwykle przystosowane do smażenia dużej ilości frytek
GAGGENAU VF230114
GAGGENAU VF230114
Zastosowanie
Domowe
Są to urządzenia o małej i średniej mocy oraz pojemności - moc: do 2 300 W / wielkość misy: do 4 litrów / wielkość koszyka do: 1,4 kg. Jak sama nazwa wskazuje przystosowane są do wykorzystania w domu
Moulinex AM3021
Moulinex AM3021
Gastronomiczne
Wykorzystywane do produkcji frytek na dużą skalę. Dlatego do tej grupy zaliczamy najbardziej pojemne oraz najwydajniejsze modele - moc: ponad 3 000 W / wielkość misy: minimum 5 litrów / wielkość koszyka: przynajmniej 3,5 kg
A162802E Bartscher
A162802E Bartscher

Zastosowanie

Frytkownica to bynajmniej nie tylko możliwość smażenia frytek. Istnieje cała masa innych zastosowań. Dzięki temu urządzeniu przyrządzimy np.:

  • Mięso - kurczak, ryby, kotlety, krewetki
  • Grzyby - np. panierowane pieczarki
  • Pączki, faworki
  • Niektóre potrawy z warzyw oraz owoców

Ponadto w niektórych frytkownicach przygotujemy fondue - jest to potrawa ze stopionego sera oraz wina pochodząca z kuchni szwajcarskiej.

Generalnie we frytkownicy zrobimy każdą potrawę, która wymaga smażenia na głębokim oleju.

Frytkownica czy frytownica?

Pewnie przeglądając oferty natknąłeś się na różną terminologię. Z jedne strony mamy frytkownice, a z drugiej strony frytownice. Jaka jest różnica między nimi? Otóż frytkownica, jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie przystosowane do przygotowywania (smażenia) frytek. Z kolei nazwa frytownica wzięła się od czynności zwanej frytowaniem, co oznacza po prostu smażenie na głębokim oleju.

Dlatego z założenia frytownica powinna mieć szersze zastosowanie niż frytkownica. Jednak ostatnio podział ten się stopniowo zaciera i często obie nazwy stosowane są zamiennie.

Parametry i budowa

  • Misa - do niej wlewamy olej. Modele spotykane na rynku mieszczą od 0,75 l do 6 l. Pojemność misy jest zwykle proporcjonalna do wielkości koszyka na frytki. Jak wspomniano powyżej, frytkownica może nam także służyć do pieczenia mięsa bądź przygotowania innych potraw, dlatego także pod tym kątem powinniśmy dobrać pojemność misy
  • Koszyk (wsad na frytki) - do niego wkładamy frytki. Zwykle mieści od 0,6 do 1,5 kg frytek. W koszyku o wielkości 1 kg usmażymy 5 – 6 porcji (takie jak w barach szybkiej obsługi). Kupujący najchętniej wybierają modele z wsadem około 1 kg.
  • Moc - parametr wpływa na szybkość smażenia frytek. Jak już wspomniano frytkownice do zastosowań domowych posiadają moc od 600 do 2 300 W, z czego najczęściej wybierane są moce wynoszące około 1 500 W.
  • Ceny - najtańsze frytkownice domowe kupimy już za około 70 zł - np. model o następujących parametrach: moc 800 W / kosz 0,8 kg / misa 1 litr. Najchętniej jednak wybierane są modele z przedziału 300 - 400 zł. Z kolei najdroższe modele gastronomiczne mogą kosztować nawet 4 000 zł!

Udogodnienia

Frytkownice posiadają wiele dodatkowym możliwości oraz funkcji, które ułatwiają codzienne korzystanie z urządzenia.

Możliwości / funkcjeOpis
FiltryZatrzymują nieprzyjemne zapachy oraz tłuszcze. We frytkownicach mamy do czynienia z filtrami: węglowymi lub metalowymi. Te pierwsze zabezpieczają przed wydostawaniem się tłuszczów oraz przykrego zapach, natomiast drugie chronią jedynie przed tłuszczami. Niektóre frytkownice wyposaża się w podwójne filtry
ErgonomiaUrządzenie powinno posiadać otwór, w którym możemy umieścić kabel oraz nóżki antypoślizgowe. Całość powinna być stabilna. Uchwyt nie powinien się nagrzewać. Dobrym rozwiązaniem jest również przezroczysta pokrywa, która pozwala na bieżąco podglądać jak zachowuje się jedzenie podczas smażenia
TemperaturaFrytkownica powinna mieć możliwość regulacji temperatury w jak najszerszym zakresie – zwykle jest to od 130° do 190°C.
Programator czasowyUmożliwia wybranie precyzyjnego czasu smażenia, np. 25 minut. Po jego upływie urządzenie automatycznie się wyłączy
Obracający się koszFunkcjonalność ta redukuje ilość zużytego oleju. Działa to w ten sposób, iż kosz na frytki jest pochylony pod pewnym kątem i obraca się wokół własnej osi. Dzięki temu cała zawartość kosza okresowo zanurza się w tłuszczu, co umożliwia wykorzystanie jego mniejszej ilości
Ekran LCDJest na wyposażeniu droższych, bardziej rozbudowanych urządzeń. Wyświetlacz pokazuje informacje o aktualnych ustawieniach, trybie pracy, awariach itd.
Zimna strefaRozwiązanie spotykane w urządzeniach z grzałką zanurzoną w oleju. Mechanizm ten powoduje nagrzewanie się tłuszczu, który znajduje się tylko nad elementem grzejnym – poniżej tłuszcz jest zimny. Dzięki temu różne drobinki smażonego jedzenia swobodnie opadają na dół i nie zanieczyszczają oleju, który może być użyty kilkukrotnie.
SeparatorUmożliwia podzielenie kosza na dwie części i smażenie w każdej z nich innej potrawy, np. frytki i mięso
MycieDobrym rozwiązaniem jest zakup urządzenia, którego poszczególne części mogą być myte w zmywarce. Zaoszczędzi to nam wiele czasu
PrzepisyNiektórzy producenci dołączają do swoich frytkownic mini książki kucharskie, w których znajdziemy przepisy na potrawy, które mogą być przygotowane z wykorzystaniem danego urządzenia

Jak działa frytkownica?

Zachęcam do zapoznania się z filmem poniżej, na którym dowiesz się jak działa frytkownica oraz z jakich elementów się składa – film jest w języku angielskim.

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.