Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaką jogurtownicę kupić?

Ostatnio Polacy zwracają coraz większą uwagę na to co jedzą. Przyczyniają się do tego między innymi różne kampanie medialne promujące zdrowy tryb życia. Dla coraz większej części społeczeństwa nie liczy się tylko to, aby kupić żywność jak najtaniej, a to, aby była ona jak najzdrowsza.

Do grona produktów polecanych przez dietetyków z pewnością można zaliczyć jogurty. Można je oczywiście kupić gotowe i to pod wieloma postaciami jako np. jogurty pitne, smakowe, greckie itd. Jednak po co kupować już gotowe skoro możemy je zrobić sami?

Zapytasz pewnie po co? Otóż niektóre jogurty gotowe niekoniecznie muszą być tak zdrowe jakby się mogło wydawać. Otóż wszystko ze względu na dodatki stabilizujące oraz zagęszczające produkt, np. guma guar (E 412), skrobia (E 1422), żelatyna, pektyny (E 440).

Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem może być zakup jogurtownicy, która pozwoli na szybkie przygotowanie pysznych, naturalnych oraz przez przede wszystkim zdrowych jogurtów.

Dlaczego jogurty są takie zdrowe?

Jogurt naturalny zawiera wiele istotnych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Przede wszystkim należy wspomnieć o wapniu. W 100 gramach jogurtu znajdziemy go aż 200 mg, czyli 20% dziennego zapotrzebowania (norma dla dorosłego człowieka około 1000 mg). Jogurt to także (w 100 mg):

  • Fosfor: około 130.00 mg
  • Cynk: około 0.50 mg
  • Żelazo: około 0.20 mg
  • Białko: około 5 mg
  • Potas: około 150.00 mg
  • Sód: około 50.00 mg
  • Witamina A: około 33 µg
  • Witamina E: około 0.1 mg
  • Witamin z grupy B: B1 - 0.05 mg, B2 - 0.22 mg, B3 - 0.14 mg, B5 - 0.59 mg, B6 - 0.06 mg, B12 - 0.50 mcg

Jogurty to jednak coś więcej niż tylko minerały oraz witaminy. Układ pokarmowy człowieka zasiedlają bakterie mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie (bakterie probiotyczne) – wzmacniają odporność organizmu, poprawiają trawienie pokarmów, chronią przed niektórymi chorobami. Antybiotykoterapia, alkohol, stres oraz niezdrowe jedzenie mogą zaburzyć stan mikroflory. Tutaj z pomocą przychodzą nam jogurty. Zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego są wstanie odbudować florę bakteryjną, a także utrzymać ją w należytym stanie.

Naturalny jogurt domowy na talerzu

Naturalny jogurt domowy

Należy także wiedzieć, iż jogurty praktycznie pozbawione są laktozy, gdyż to właśnie ten cukier jest pożywką dla bakterii mlekowych, które przetwarzają go w kwas mlekowy. Dlatego większość osób, które cierpią na nietolerancje laktozy mogą bez przeszkód spożywać jogurty. Trzeba mieć jednak na uwadze, iż czasami nie wszystka laktoza zostaje przerobiona przez bakterie, dlatego mimo wszystko ci, którzy nie tolerują laktozy powinni podchodzić do jogurtów z rezerwą.

Jak przyrządzić domowy jogurt?

Do przygotowania jogurtu w domu będzie nam potrzebne mleko, jogurtownica oraz bakterie probiotyczne.

Zaleca się mleko pasteryzowane lub ewentualnie UHT (nie jest zalecane), ponieważ są one pozbawione naturalnie występujących bakterii mlekowych, a nam chodzi o wyhodowanie specjalnych szczepów probiotycznych. Dlatego mleko „prosto od krowy” niekoniecznie będzie się nadawać, chyba że będziemy go podgrzewać do temperatury około 90°C przez około 5 minut w celu pozbycia się naturalnie występujących drobnoustrojów w mleku.

Bakterie probiotyczne mogą pochodzić z jogurtu naturalnego kupionego w sklepie (nie jest to zalecane) lub z tzw. startera bakterii probiotycznych (kupimy w sklepie ze zdrową żywnością; łatwo dostępny w Internecie).

  1. Dodajemy bakterie probiotyczne: mleko przelewamy do specjalnego pojemnika i dodajemy bakterie probiotyczne - kilka łyżeczek jogurtu z żywymi kulturami bakterii lub odpowiednią ilość startera (ma formę proszku i sprzedawany jest zwykle w saszetkach). Całość mieszamy
  2. Umieszczamy pojemnik z mlekiem w jogurtownicy: zawarta w mleku laktoza najlepiej fermentuje w temperaturze około 43°C. Jogurtownica ma właśnie na celu utrzymanie takiej temperatury przez odpowiednio długi czas
  3. Czekamy kilka godzin: po mniej więcej 8 godzinach jogurt będzie gotowy

Jak widzisz przygotowanie jogurtu w jogurtownicy jest naprawdę proste.

Budowa jogurtownicy

Jogurtownica to jedno z mniej skomplikowanych urządzeń jakie mogą zagościć w naszej kuchni. Jej zadaniem jest podtrzymanie jednakowej temperatury przez kilka godzin. Dlatego na jej wyposażeniu musi znaleźć się grzałka do podgrzewania wody (w niej umieścimy pojemnik lub kubeczki z mlekiem), termostat (do kontrolowania temperatury) oraz włącznik. W droższych modelach dostępny jest także programator czasowy, który pozwoli wybrać czas podgrzewania, a po jego upływie poinformuje nas o zakończeniu pracy. Spotykane są także pojedyncze modele jogurtownic z wyświetlaczami LCD, które między innymi pokazują czas do zakończenia pracy.

Rodzaje jogurtownic

Na rynku możemy spotkać dwa typu jogurtownic: z jednym dużym pojemnikiem lub z kilkoma mniejszymi kubkami.

Z jednym dużym pojemnikiem

Posiada przeważnie pojemność 1 litra, chociaż zdarzają się również mniejsze oraz większe pojemności.

ARIETE 621 – przykład jogurtownicy z jednym pojemnikiem

ARIETE 621 jako przykład jogurtownicy z jednym pojemnikiem

Jeżeli nie byliśmy wstanie zjeść całej porcji naraz, to jogurt przygotowany w takim pojemniku możemy później wstawić do lodówki nawet na kilka dni (nie zaleca się trzymania go w lodówce dłużej niż tydzień).

Najtańsze modele tego typu urządzeń kupimy za około 70 zł.

Z kilkoma pojemnikami

Zwykle mamy do dyspozycji 6 lub 12 kubków o pojemności około 200 ml, czyli mniej więcej tyle co standardowej wielkości jogurt w sklepie.

SEVERIN JG3516 – przykład jogurtownicy z kilkoma kubkami

SEVERIN JG3516 jako przykład jogurtownicy z kilkoma kubkami

Tego typu urządzenie sprawdzi się, gdy posiadamy trochę liczniejszą rodzinę, która skonsumuje jogurt zaraz po przygotowaniu.

Tego typu urządzeń dostępne są od około 50 zł.

Najlepsze opinie ↑

+4[4]
Pata 3 lata temu
Kocham jogurty :) Jem ich bardzo dużo, ale tylko ze sklepu. Nie wiedziałam, że można je tak po prostu zrobić w domu i że są takie zdrowe. Z pewnością będę musiała się rozejrzeć za jakąś jogurtownicą, żeby sobie przygotowywać je sama. Dziękuję za artykuł.
Odpowiedz

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.