Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaki jajowar wybrać?

Potrawy z jajek są cennym źródłem aminokwasów oraz witamin. Dlatego nie dziwi fakt, iż w wielu domach są one jednym z podstawowych punktów w jadłospisie. Jajka możemy przyrządzać na bardzo różne sposoby, jednak najczęściej po prostu je gotujemy. Tutaj jednak może pojawić się pewien problem wynikający z różnych gustów kulinarnych – jedni wolą jajka na twardo, inni na miękką, a znajdą się też tacy, który preferują jajka na półtwardo. Gotowanie w garnku z jednoczesnym odmierzaniem czasu może być bardzo kłopotliwe i często nie przynosi pożądanych rezultatów.

Proces ten można jednak w prosty sposób usprawnić. Wystarczy zakupić tzw. jajowar (inaczej aparat do gotowania jaj). Urządzenie to jest dosyć proste w budowie. Warto jednak mimo wszystko zapoznać się z kilkoma faktami na jego temat.

Podstawowe informacje

Budowa

Najczęściej spotykane na rynku jajowary składają się z następujących elementów:

  • Miseczka grzewcza - napełniamy ją wodą
  • Wkład na jajka - ze specjalnie wyprofilowanymi otworami, w których umieszczamy jajka
  • Pokrywa - przykrywa górną część urządzenia. Może być plastikowa (przezroczysta, ale niezbyt wytrzymała) lub stalowa (nieprzezroczysta, ale odporna na uszkodzenia)
  • Pojemnik z miarką - element wyposażenia. Służy do odmierzenia odpowiedniej ilości wody
  • Igła - służy do przekłuwania jaj. Zapobiega to ich pękaniu podczas gotowania.

Zasada działania

Ogólna koncepcja jest stosunkowo prosta. Woda w miseczce grzewczej jest podgrzewana i paruje. Wewnątrz urządzenia tworzy się coś w rodzaju łaźni parowej. W takim środowisku jajka stopniowo twardnieją (następuje ścinanie białka) do momentu, gdy cała woda wyparuje. Gdy to nastąpi urządzenie się wyłącza.

Wielkość jajowaru

Wielkość jajowaru odnosi się do ilości jaj, które mogą być jednocześnie gotowane. Oferowane modele zwykle mieszczą od 3 do 7 jaj. Jednak można także spotkać pojedyncze modele przystosowane do gotowania tylko jednego jajka.

Severin EK3127

Jajowar Severin EK3127 na 7 jajek

Jak duże urządzenie wybrać?

Wszystko zależy od naszych przyzwyczajeń żywieniowych oraz ilości osób stołujących się w domu. W przypadku pewnych wątpliwości warto zakupić większe urządzenie, gdyż jajowar nie musi być w pełni zapełniony.

Moc

Jajowary na jedno jajko posiadają zwykle około 150 W. Moc urządzeń mieszczących 3 – 4 jaja wynosi zwykle około 300 W. Z kolei największe jajowary, czyli te na 7 jaj dysponują mocą około 400 W.

Krups F234-14

300 Watowy jajowar Krups F234-14 na 3 jajka

Starajmy się wybierać sprzęt dysponujący jak największą mocą – skróci to czas gotowania.

Czas pracy

W tym miejscu opiszemy największą zaletę jajowarów, którą jest możliwość przygotowywania jaj o właściwym poziomie twardości (na miękką, średni-twardo oraz na twardo).

Jak to działa? Otóż w komplecie otrzymujemy specjalny pojemnik z 3 – krotną podziałką:

  • soft / weich / mollet (na miękko)
  • medium / mitte (średnio - twardo)
  • hard / hart / dur (twardo)

Z kolei w obrębie każdej z głównych podziałek na pojemniku znajdują się mniejsze, które oznaczają ilość gotowanych jaj – w zależności od pojemności urządzenia będzie to np. podziałka od 1 – 7.

Proporcjonalnie do ilości jaj oraz pożądanego poziomu twardości napełniamy pojemnik do określonej podziałki. Następnie odmierzoną wodę przelewamy do miseczki grzewczej jajowaru.

Unold 38641

Jajowar Unold 38641 z pojemnikiem do odmierzania wody

Właściwe odmierzenie wody jest bardzo istotne, gdyż to właśnie jej ilość wpływa na czas pracy aparatu do jaj – wyłączy się on wtedy gdy cała woda odparuje z miseczki grzewczej.

Sygnalizacja końca

Skąd masz wiedzieć, że jajka zostały już ugotowane (woda odparowała z urządzenia)? Otóż zostaniemy o tym poinformowanie poprzez sygnał dźwiękowy.

Przy zakupie należy zwrócić uwagę, aby aparat posiadał wyłącznik termiczny, który samoczynnie wyłączy urządzenie po ugotowaniu jaj.

Ceny

Ceny aparatów do jaj są stosunkowo nieduże. Najtańsze modele, i to nawet mieszczących 7 jaj, kupimy już za 30 – 40 zł. Ceny modeli z wyższej półki oscylują między 100 – 200 zł.

Film (obsługa jajowaru)

Poniżej krótki filmik pokazujący jak tak naprawdę wygląda jajowar oraz jak należy z niego korzystać.

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.