Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaką wagę kuchenną wybrać?

Waga kuchenna jest urządzeniem, które przydaje się w każdym domu i bynajmniej nie chodzi tutaj tylko o zwykłe odmierzanie składników do ciasta czy zupy. Niektóre modele są na tyle zaawansowane, że potrafią obliczyć objętość płynów, a nawet określić wagę poszczególnych składników pokarmowych (tłuszczy, węglowodanów, białek)!

Rodzaje

Wyróżniamy dwa rodzaje wag kuchennych: mechaniczne oraz elektroniczne.

Mechaniczne (analogowe)

Obecnie wypierane z rynku. Pomiar dokonuje się jedynie w oparciu o elementy mechaniczne. Urządzenie jest tanie, jednak niezbyt dokładne.

Aquanova Larisa

Przykład wagi mechanicznej: Aquanova Larisa

  • Najważniejsze zalety:
    • Niskie ceny - już od 20 zł
    • Tradycyjny wygląd - niektóre w stylu vintage
    • Nie wymagają zewnętrznego zasilania
  • Najważniejsze wady:
    • Niska dokładność - zwykle między 10, a 20 g
    • Brak rozbudowanych funkcji

Elektroniczne

Posiadają elektroniczny wyświetlacz. Są bardzo dokładne. Obecnie dominują na rynku.

BOMANN KW CB 1411

Przykład wagi elektronicznej: BOMANN KW CB 1411

  • Najważniejsze zalety:
    • Bardzo dokładne - zwykle około 1 g
    • Wiele dodatkowych funkcji - mierzenie objętości płynów, waga poszczególnych składników pokarmowych, tarowanie itd.
    • Duża rozbieżność cenowa - najtańsze modele do użytku domowego kupimy już za 30 zł. Specjalistyczne urządzenia mogą kosztować nawet ponad 1 000 zł
  • Najważniejsze wady:
    • Brak istotnych

Wyposażenie i możliwości

  • Zakres pomiaru - jest to maksymalna masa (waga) produktu jaka może zostać zważona. Na rynku spotykane są urządzenie z zakresem od 2 do nawet 15 kg
  • Automatyczny wyłącznik / włącznik - urządzenie samoczynnie się włącza gdy zostanie obciążone oraz wyłącza, gdy ciężar zostanie zdjęty
  • Wyświetlacz LCD
  • Misa - umożliwia ważenie sypkich produktów lub płynów
    GALLET BAC837

    Waga elektroniczna z misą: GALLET BAC837

  • Montaż na ścianie - niektóre wagi posiadają uchwyty, które umożliwiają zamontowanie urządzenia na ścianie
  • Zasilanie (wskaźnik niskiego stanu baterii) - wagi mechaniczne nie wymagają zasilania. Elektroniczne z kolei potrzebują do tego celu baterii. Dobrze, aby wyświetlacz pokazywał stan naładowania baterii

Charakterystyka i funkcje

FunkcjaOpis
DokładnośćWagi dokonują pomiaru z pewną określoną precyzją. Dla wag elektronicznych waha się ona między 1 – 2 g. Z kolei w mechanicznych dokładność wynosi między 10 – 20 g
TarowanieWaga pokazuje jedynie masę produktów (bez opakowania)
Wskaźnik przeciążeniaInformacja, iż maksymalna, dopuszczalna waga została przekroczona
JednostkiMożliwość wyboru jednej z kilku jednostek miar, np. kg (kilogramy), oz (uncje), lb (funty)
Zawartość składników pokarmowychIstnieją na rynku urządzenia, które są w stanie obliczyć wagę poszczególnych składników pokarmowych w danym produkcie. Działa to poprzez wybranie odpowiedniego kodu dla danego produktu, który został wcześniej zapisany w pamięci urządzenia
Obliczanie kaloriiWprowadzamy odpowiedni kod produktu, na podstawie którego waga liczy zawartość kalorii w danej porcji. Funkcja bardzo przydatna dla osób będących na diecie
Objętość płynówNiektóre wagi są w stanie policzyć objętość płynów
PamięćMożemy zapisać w niej pewne ustawienia, np. wagę pojemnika, by nie była ona brana pod uwagę przy ważeniu (tarowanie)

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.