Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaki blender wybrać?

Jak w szybki sposób przygotować koktajl, zmiksować zupę na krem lub rozdrobnić orzechy? Pewnie wydaje Ci się, że w każdym przypadku będziesz potrzebował innego urządzenia. Nic bardziej mylnego. Istnieje coś co jest w stanie mieszać, miksować, a nawet rozdrabniać produkty spożywcze. Tym czymś jest blender.

Typy blenderów

Najpopularniejszy podział bierze pod uwagę budowę, która z kolei determinuje zastosowanie oraz możliwości owych urządzeń:

  • Ręczne
  • Stojące (kielichowe, pojemnikowe)

Ręczne

Właściwa część blendera musi być trzymana w ręku. Takie rozwiązanie nadaje większą mobilność urządzeniu – możemy np. włożyć go do garnka z zupą w celu jej zmiksowania.

Bosch MSM67140

Blender ręczny: Bosch MSM67140

  • Najważniejsze zalety:
    • Można miksować bardzo gorące potrawy - końcówka musi być wykonana ze stali szlachetnej
    • Mogą pracować bezprzewodowo - niektóre modele posiadają akumulator, który wymaga tylko okresowego ładowania
    • Są lekkie oraz poręczne - niewielkie rozmiary oraz waga sprawiają, że urządzenie jest bardziej mobilne
    • Miksowanie w różnych pojemnikach - możemy go włożyć np. do garnka i bezpośrednio w nim zmiksować potrawę na krem
    • Niska cena - niewielkie blendery ręczne o niskiej mocy możemy kupić już za około 30 zł
  • Najważniejsze wady:
    • Chlapanie - niektóre potrawy, zwłaszcza te płynne, mogą się rozpryskiwać
    • Muszą być trzymane w ręku - jest to uciążliwie zwłaszcza w przypadku długiego użytkowania
    • Mogą stwarzać zagrożenie - noże umieszczone są na końcu ramienia blendera i są od spodu odsłonięte

Rozpiętość cenowa blenderów ręcznych jest bardzo duża. Najtańsze modele kupimy już nawet za 30 zł. Są to jednak urządzenia o niewielkiej mocy (około 200 W), więc będą miały duże problemy z rozdrobnieniem twardszych rzeczy. Dlatego najczęściej wybiera się sprzęt z przedziału 150 – 200 zł. Tutaj znajdziemy modele o mocy 600 – 800 W, co jest wystarczające dla większości zastosowań.

Stojące

Urządzenia te pracują samodzielnie – wystarczy je włączyć oraz wybrać odpowiednią prędkość. Są też większe niż blendery ręczne i zwykle bardziej wydajne.

Zelmer SB1000

Blender stojące: Zelmer SB1000

  • Najważniejsze zalety:
    • Bezpieczne w użytkowaniu - noże tnące znajdują się na spodzie pojemnika
    • Pracują same - wystarczy umieścić zawartość w pojemniku, wybrać odpowiedni tryb i czekać na efekty
    • Potrawy nie wydostają się z kielicha - nie rozpryskują zawartości pojemnika, gdyż jest on zamknięty
    • Niektóre modele posiadają bardzo dużą moc - dzięki temu zmiksują lub rozdrobnią każdy rodzaj produktów spożywczych
  • Najważniejsze wady:
    • Są ciężkie oraz posiadają duże rozmiary - są urządzeniami o sporej mocy (wymaga dużego silnika), a dodatkowo mają zamontowany pojemnik. Przekłada się to na ich wagę oraz rozmiary
    • Możemy korzystać jedynie z kielicha dołączonego w zestawie - jest to istotne ograniczenie, bo o ile blender ręczny możemy włożyć do każdego pojemnika, o tyle stojący posiada już swój dedykowany pojemnik
    • Mogą być problemy z czyszczeniem

Blendery stojące są nieco droższe niż ręczne. Najtańsze modele kupimy za około 80 zł. Jednak, aby korzystać z większości dobrodziejstw tego typu urządzeń, musimy wydać kwotę między 200 – 300 zł.

Pojemnik oraz ostrza

Podczas zakupu blendera należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj oraz jakość materiałów użytych do produkcji pojemnika oraz noży. Uchroni to nas przed ewentualnym uszkodzeniem urządzenia bądź jego zbyt szybkim wyeksploatowaniem.

Pojemniki (kielich)

Zarówno blendery stojące jak i ręczne sprzedawane są z pojemnikami – za wyjątkiem niektórych modeli ręcznych. Kielich może być wykony ze szkła lub plastiku. Te pierwsze są bardziej solidne oraz cięższe, a także odporne na zarysowania. Pojemniki plastikowe to z kolei ich przeciwieństwo - są podatne na uszkodzenia (pęknięcia) oraz zarysowania. W pewnym sensie ich zaletą jest mniejsza waga, jednak czyni to całe urządzenie trochę mniej stabilnym.

Pojemność kielichów oferowanych z blenderami stojącymi dochodzi do 2 l. Natomiast w przypadku ręcznych jest to około 1 l. Pamiętamy jednak, iż blendery ręczne możemy włożyć do każdego naczynia.

Dodatkowo do niektórych zestawów dołączane są dodatkowe pojemniki (czasami nawet próżniowe) o rożnych pojemnościach.

Noże

Ich jakość oraz rodzaj jest szczególnie istotny zwłaszcza gdy blender będzie wykorzystywany do rozdrabniania dużych kawałków jedzenia – np. owoców.

Z tej perspektywy warto zwrócić uwagę na ilość elementów tnących takiego noża (tzw. skrzydełka). Zwykle są ich dwa, jednak spotykane są też modele z 4 skrzydełkami. Im jest ich więcej tym lepiej, gdyż pokarm szybciej zostanie pocięty.

Nóż z czterema skrzydełkami

Nóż z czterema skrzydełkami

Mało tego, noże mogą wirować nie tylko poziomo, ale również pionowo. Takie rozwiązanie dodatkowo poprawia efektywność miksowania.

Dodatkowe możliwości (końcówki)

Podstawowym zadaniem blendera jest mieszanie różnych produktów. Jednak to nie wszystko, bo za pomocą dodatkowych końcówek można w znacznym stopniu rozszerzyć jego funkcjonalność.

  • Ubijaczka do śmietany / jajek - spotykane są modele, które są w stanie ubić śmietanę lub białko
  • Mieszanie ciast - modele o dostatecznie dużej mocy umożliwiają przygotowanie masy na ciasto. Jeżeli jesteśmy zainteresowani taką opcją musimy szukać blenderów z mieszadłem do ciast
  • Spienianie mleka - pozwala spienić mleko, które następnie możemy dodać do kawy
  • Rozdrabniacz - jedna z najbardziej pożądanych funkcji. Pozwala na rozdrobnienie twardych, a nawet bardzo twardych produktów począwszy od czekolady przez marchew, a skończywszy na lodzie
  • Inne - końcówki do krojenia, szatkowania, tarcia na wióry
Bosch MSM7800

Zestaw Bosch MSM7800 z wieloma końcówkami – do rozdrabniania, krojenia, ubijania, szatkowania

Opis parametrów

Na koniec wspomnimy jeszcze o dwóch parametrach, które bardzo dużo powiedzą nam o możliwościach samego blendera.

Ilość obrotów

Produkty mieszane bądź rozdrabniane są dzięki rotacyjnym ruchom noża. Dlatego prędkość ma wymierny wpływ efektywność pracy. Jednak naszą uwagę powinniśmy zwrócić nie tyle na maksymalną ilość obrotów co na możliwość ich regulacji. Tańsze blendery ręczne posiadają zwykle do wyboru jedną z dwóch prędkości. Droższe mogą ich mieć nawet 12. Z pewnością taki sprzęt jest bardziej elastyczny – czasami chcemy tylko lekko rozdrobnić jedzenia, a innym razem uzyskać jednorodną konsystencję.

Często spotykany jest też tryb turbo. Pozwala on na krótką pracę z bardzo dużą prędkością. Noże mogą obracać się też w sposób pulsacyjny – na przemiennie przyspieszać oraz zwalniać. Umożliwia to rozdrobnienie twardych oraz kruchych produktów, np. lodu.

Moc

Kolejnym niezwykle istotnym parametrem jest moc. Często sama jego wartość jest w stanie bardzo dużo nam powiedzieć o potencjalnych zastosowaniach urządzenia.

Blendery do 500 W sprawdzą się w przygotowywaniu koktajli, miksowaniu zup na krem lub rozdrabnianiu gotowanych owoców, albo warzyw. Natomiast sprzęt powyżej 700 W poradzi sobie z dużo twardszymi produktami – rozdrobni warzywa, i to nawet te mrożone, rozkruszy orzechy, a nawet lód.

Blendery ręczne osiągają moc od 170 do 800 W. Kielichowe z kolei od 300 do nawet 2100 W.

Co wybrać?

Jeżeli w dalszym ciągu nurtuje Cię pytanie – co powinienem kupić, to zastanów się do jakich celów będziesz wykorzystywał swoje urządzenie. Blender ręczny jest bardziej poręczny - możemy go np. włożyć do garnka z gorącą zupę, półmiska czy jakiegokolwiek naczynia, które mamy pod ręką. Blender stacjonarny wymaga każdorazowego napełniania specjalnego pojemnika, który jest do niego dołączony.

Jednak jak można było zauważyć wyżej – blendery ręczne nie posiadają zbyt dużej mocy. Co prawda jest ona wystarczająca w większości przypadków, lecz dla bardzo twardych produktów z pewnością okaże się za mała. Dlatego wariant stacjonarny posiada zwykle więcej potencjalnych zastosowań.

Najlepsze opinie ↑

0[0]
Iritha 2 lata temu
Ja korzystam z takiego All in one zestawu w sumie. Dostałam już sporo czasu temu, to jest Amica – blender ręczny + w komplecie z nim był jest rozdrabniacz. Fajnie się spisuje, moc 600W starcza z powodzeniem, dodatkowo jest końcówka do ubijania piany no i bardzo fajnie że można płynnie regulować moc (jest 10 biegów aż).
Odpowiedz

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.