Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaki ekspres do kawy kupić?

Znaczna część osób nie wyobraża sobie początku dnia bez solidnej dawki kofeiny. Parzenie kawy, która jest jej podstawowym źródłem, to dla wielu prawdziwy rytuał. Urządzeniem, które doskonale się w tym procesesie sprawdza jest ekspres do kawy.

Spotykane na urządzenia tego typu charakteryzują się różną funkcjonalnością, a także zasadami działania. Pociąga to za sobą dużą rozpiętość cenową, która zaczyna się już od 50 zł, a kończy nawet na 40 tyś.! Dlatego tak ważny jest przemyślany zakup.

Ekspres przelewowy

Zasada działania tego typu ekspresów jest bardzo prosta i niejako sugerowana jest przez ich nazwę "przelewowe". Otóż ma tutaj miejsce przelanie gorącej wody, przez pojemnik, który wcześniej zasypany jest kawą. W owym zbiorniku musi znajdować się odpowiedni filtr, który wykonywany jest z papieru. Należy pamiętać, iż filtry takie są dostępne w różnych rozmiarach, o czym musimy pamiętać przy ich zakupie.

DeLonghi ICM 15740

DeLonghi ICM 15740 - przykład ekspresu przelewowego

Budowa ekspresów jest oczywiście narzucona przez ich zasadę działania. Dlatego znajdziemy tutaj pojemnik, do którego wlewamy wodę, komorę z filtrem, gdzie sypiemy kawę, a także dzbanek, gdzie wędruje zaparzona kawa. Zwykle pojemniki, do których spływa kawa, wyposażone są w specjalną miarkę, co ma bardzo duże znaczenie praktyczne. Często pojemnik jest także rodzajem termosu, dzięki któremu kawa dłużej pozostaje gorąca.

Ceny tego typu urządzeń zaczynają się już od 30 zł i dochodzą do 1000 zł. Na rynku istnieją także modele przelewowe za kilkanaście tysięcy złotych, jednak są one dedykowane dla profesjonalnych zastosowań.

Komu polecić?

  • Komu warto polecić:
    • Tym, którzy spożywają kawę w dużych ilościach (w pojemniku na wodę, można przygotować od 0.9 do nawet 3 litrów kawy)
    • Miłośnikom kawy filtrowanej
    • Osobom dysponującym mniejszym budżetem
    • Komuś, kto chce pić kawę z dużą zawartością kofeiny (w jednej filiżance 60 do 100 mg)
    • Tym, którzy chcą przechowywać kawę przez dłuższy czas po jej zaparzeniu (ekspresy z termosem)
    • Osobom, które lubią smak tradycyjnej kawy, parznej w szklance
  • Kto nie powinien kupować:
    • Ktoś niecierpliwy - przyrządzenie kawy zajmuje tutaj około 15 minut
    • Entuzjaści cappuccino (nie przyrządzimy jej z wykorzystaniem ekspresu przelewowego)
    • Ludzie dbający o swoje zdrowie - większa zawartość kofeiny, szkodliwych kwasów itd., niż w przypadku ekspresu ciśnieniowego
    • Należy także pamiętać, iż można tutaj zastosować jedynie kawę zmieloną

Jak działa ekspres przelewowy?

Ekspres ciśnieniowe

To urządzenia o dużym stopniu zaawansowania, co pociąga za sobą także relatywnie wysoką cenę. Za ich pomocą przygotujemy bardzo szeroką gamę kaw, jak chociażby cappuccino, lub espresso.

Kluczową rolę ogrywa tutaj wysokie ciśnienie, które przelewa wrzącą wodę przez specjalne sitko, w którym znajduje się kawa. To właśnie dzięki temu powstaje charakterystyczna pianka na powierzchni zaparzonej kawy, którą nazywamy "Crema".

Warto także wspomnieć o tym, iż ten rodzaj ekspresu pozwala na zachowanie wartościowych składników odżywczych kawy, jak chociażby proteiny, lub tłuszcze, które poza tym, nadają takiemu naparowi rozpoznawalny smak.

Ceny tych urządzeń zaczynają się już od około 100 zł i dochodzą zwykle do 1500 zł.

Ekspresy ciśnieniowe ręczne (dźwigniowy, kolbowy)

Zmielona kawa wsypywana jest do specjalnej łyżki z filtrem (pojemnik na zmieloną kawę), który łączy się z tzw. kolbą. Następnie wszystko razem musi zostać przymocowane do ekspresu we właściwym miejscu. Po napełnieniu jednego pojemnika, możemy zaparzyć dwie filiżanki kawy. Zwykle spotykane są modele z wymiennymi filtrami (dwa w komplecie - płytsze i głębsze). Na rynku istnieją także ekspresy ręczne ze stałymi filtrami, jednak są one droższe.

Severin KA5987

Severin KA5987 - przykład ekspresu ręcznego

  • Najważniejsze zalety:
    • Zajmuje niewiele miejsca
    • Daje pełną kontrolę nad przyrządzaniem kawy
    • Możliwość przyrządzenia latte, cappuccino
    • W niektórych modelach możemy skorzystać ze specjalnych saszetek. Dzięki temu czyszczenie filtra jest zdecydowanie łatwiejsze.
    • Na rynku istnieją także modele ze stałymi filtrami. Są one droższe, ale pozwalają na łatwiejsze czyszczenie filtra
    • Stosunkowo niska cena
  • Najważniejsze wady:
    • Po każdorazowym zaparzeniu kawy, należy wyjąć łyżkę z filtrami oraz dokłanie ją wyczyścić
    • Należy używać tylko kawę mieloną

Jak działa ekspres ręczny?

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne

Charakteryzują się prawie całkowitą automatyzacją procesu parzenia kawy. Właściwie to, wystarczy tylko nasypać kawę, wybrać jej rodzaj (odpowiedni program), a następnie określić ilość filiżanek.

Ekspresy tego typu posiadają wbudowane młynki do kawy, które tuż przed procesem parzenia mielą kawę, co znacząco wpływa na walory smakowe przygotowanego napoju.

Saeco XSmall HD8743

Saeco XSmall HD8743 - przykład ekspresu automatycznego

Proces automatyzacji dotyczy także samego czyszczenia. Otóż nasza jedyna rola sprowadza się do wyjęcia pojemnika na fusy, ich wyrzuceniu oraz przepłukaniu owego pojemnika.

Zdecydowana większość automatycznych ekspresów ciśnieniowych posiada wbudowane wyświetlacze LCD, co w znaczącym stopniu ułatwia zarządzanie urządzeniem.

Najtańsze urządzenia tego typu kosztują około 1000 zł. Najdroższe nawet 40 tyś.! Tak wysoka cena zarezerwowana jest jednak dla urządzeń profesjonalnych.

  • Najważniejsze zalety:
    • Całkowita automatyzacja
    • Łatwość czyszczenia urządzenia
    • Możliwość wyboru wielu programów przygotowania kawy
    • Zamontowany młynek do kawy
    • Przyrządzenia kawy cappuccino, latte
  • Najważniejsze wady:
    • Wysokie ceny, które co prawda zaczynają się już od 400 zł, jednak mogą sięgać nawet 30 tyś. zł.

Jak działa ekspres automatyczny?

Najczęściej spotykane funkcje

Podstawowym zadaniem każdego ekspresu jest parzenie kawy. Jednak od rodzaju funkcji jakie owe urządzenie posiada, zależy to jak prosty oraz intuicyjny będzie to proces.

  • Wyświetlacz LCD - bardzo przydatny, jednak spotykany zwykle w modelach z wyższej półki.
  • Programator zegarowy - pozwala wyznaczyć godzinę, o której ekspres ma zaparzyć kawę
  • Dysza pary - za jej pomocą zaparzymy puszystą oraz gęstą pianę
  • Samoczyszczenie - dzięki tej funkcji ekspres wyczyści się automatycznie, bez naszej pomocy
  • Określanie dozowania wody oraz kawy - możemy wybrać jakie mają być proporcje wody oraz kawy
  • Aqua Filter - jest to filtr wody zamontowany w ekspresie
  • Przełącznik wrzątek / para - może dzięki tej funkcji zaparzyć także herbatę
  • Auto-Cappuccino/Cafe Latte - tworzy piankę do cafe latte, albo cappuccino
  • System Thermoblock - szybkie podgrzewanie wody
  • System ESE - może dzięki temu zaparzyć kawę w saszetkach

Podstawowe parametry

Ekspresy ciśnieniowe nie posiadają zbyt wyszukanych parametrów. Warto jednak wiedzieć, co oznacza oraz jakie ma znacznie moc urządzenia oraz ciśnienie jakie jest ono w stanie wygenerować.

Moc urządzenia

Parametr ten determinuje czas, w jakim parzona jest kawa. Im moc grzałki jest większa, tym kawa zostanie zaparzona w krótszym czasie.

Droższe i większe modele, dysponują mocą pomiędzy 900 - 1400 Wat. W tańszych i mniejszych znajdziemy grzałki o mocy poniżej 900 Wat.

Ciśnienie

Parametr ten określa pod jakim ciśnieniem (mierzone w jednostkach zwanymi barami) woda "wpychana" jest do zbiornika, w którym znajduje się kawa. Parametr ten wpływa także na czas przygotowywania napoju.

Z parametrem tym wiąże się także podział ekspresów ciśnieniowych, ze względu właśnie na wartość ciśnienia.

Niskociśnieniowe ekspresy

Zwykle do tej grupy zalicza się te urządzenia, które wytwarzają ciśnienie nie większe nić 4 bary. Pozwala to na zaparzenie kawy w ciągu około 3 minut.

Wysokociśnieniowe ekspresy

Tutaj ciśnienie może dochodzić nawet do 15 barów, a woda podgrzewana jest do mniej więcej 95°C. Czas parzenia parzenia zwykle nie jest większy niż 30 sekund.

Porady

Osoby, które co dopiero kupiły ekspres do kawy, powinny wiedzieć o kilku podstawowych rzeczach

  • Nie należy przechowywać zaparzonej kawy w ekspresie dłużej niż 30 minut. Kawa traci wtedy swój smak i aromat
  • W ekspresach ciśnieniowych zwykle znajdziemy nie jeden, a dwa termostaty. Taka ilość sprawi, iż każdy z termostatów będzie pełnił oddzielne zadanie - jeden będzie podgrzewał wodę, a drugi kawę
  • Nie każdy rodzaj kawy może być stosowany w ekspresach ciśnieniowych. Tyczy się to oczywiście już zmielonej kawy
  • Kawa, która została przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jest lepiej tolerowana przez organizm. Wynika to z szybszego czasu parzenia.

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.