Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaki mikser kuchenny kupić?

Jednym z najbardziej przydatnych urządzeń tzw. małego AGD jest mikser kuchenny. Pomimo, że gości on w polskich domach już od kilkudziesięciu lat, to nadal cieszy się dużym zainteresowaniem. Przede wszystkim dzięki swoim licznym zastosowaniom, niskiej cenie oraz poręczności. Jeżeli jeszcze go nie posiadasz, to szczerze polecam Ci rozważać jego zakupu, gdyż dzięki niemu: ubijesz śmietanę, wymieszasz masę na ciasto czy nawet przygotujesz koktajl ze świeżych owoców.

Typy mikserów

Na rynku dostępne są dwa rodzaje mikserów:

  • Stacjonarne
  • Ręczne

Jak można zauważyć poniżej różnią się one przede wszystkim wyglądem. Jednak gdy przyjrzymy się im bliżej, to okaże się, że mają one również trochę inne możliwości, a także różnią się ceną.

Stacjonarne

Są duże (miska może mieć nawet powyżej 3 litrów), masywne (czasami metalowe), a także dysponują pokaźną mocą (często dochodzi ona do 1 kW). Mikser stacjonarny wraz z korpusem oraz przytwierdzonym do niego pojemnikiem tworzy jedną całość. Dzięki temu urządzenie może pracować bez naszej pomocy – wystarczy je włączyć oraz wybrać odpowiednią prędkość.

Electrolux ASM450

Mikser stacjonarny: Electrolux ASM450

  • Najważniejsze zalety:
    • Duża moc - może dochodzić do 1 000 W
    • Mogą pracować samodzielnie - cała konstrukcja jest dosyć stabilna i zwykle nie wymaga naszej ingerencji podczas pracy
    • Pojemna miska - w niektórych modelach nawet ponad 3 l
    • Solidna konstrukcja - droższe modele wykonane są z elementów metalowych dlatego obudowa jest odporna na uszkodzenia
  • Najważniejsze wady:
    • Wysoka cena - oczywiście w zestawieniu z mikserami ręcznymi, bo dla wielu wydatek rzędu 200 – 300 zł nie będzie duży
    • Mogą być nieporęczne - ze względu na swoje rozmiary ich częste użytkowanie, zwłaszcza gdy służą do przygotowania niewielkiej ilości produktu, może być problematyczne
    • Nie są zbytnio popularne - na naszym rynku jest ich stosunkowo niewiele

Za miksery tego typu musimy wydać między 70 a 600 zł. Oczywiście im wyższa cena, tym dostaniemy urządzenie lepszej klasy (większa ilość końcówek, pojemniejsza misa, dodatkowe pojemniki, wyższa moc itd.).

Mikser planetarny

W tym miejscu należy także wspomnieć o mikserze planetarnym. Możemy powiedzieć, iż jest to typ miksera stacjonarnego, który posiada bardzo szerokie spektrum zastosowań, dlatego czasami zaliczany jest do robotów kuchennych. Tak duże możliwości oraz wysoka cena (od 1 500 – 4 500 zł) spycha tego typu urządzenia bardziej w kierunku profesjonalnego wykorzystania.

Ręczne

Urządzenie trzymane jest w ręku (ma specjalnie do tego celu wyprofilowaną rączkę). Dysponuje zwykle także mniejszą mocą niż mikser stacjonarny, jednak mimo tego w większości zastosowań będzie ona wystarczająca. Warto także wspomnieć, iż miksery ręczne czasami oferowane są z dodatkowym kielichem. Nie należy jednak takiego zestawu mylić z mikserem stacjonarnym, gdyż jest to tylko dodatkowy pojemnik, który przytwierdzany jest do urządzenia w specyficznych sytuacjach – np. gdy rozdrabniamy owoce na koktajl.

Kenwood HM803

Mikser ręczny: Kenwood HM803

  • Najważniejsze zalety:
    • Niska cena - najtańsze modele kupimy już za 40 zł
    • Poręczność - są lekkie oraz mobilne. Możemy je używać w dowolnym pojemniku. Łatwo się czyszczą
    • Są bardzo popularne - są najczęściej wybieranym typem mikserów
  • Najważniejsze wady:
    • Mogą męczyć rękę - ze względu na konieczność ich ciągłego trzymania po pewnym czasie możemy odczuwać znużenie ręki
    • Niższa moc niż w mikserach stacjonarnych - jest ona jednak nadal wystarczająca dla większości zastosowań (200 – 400 W)

Miksery ręczne nie stanowią zbyt dużego obciążenia dla przeciętnego domowego budżetu. Urządzenie o mocy 250 W z 5 – stopniową regulacją prędkości oraz dwiema parami końcówek (haki, mieszaki) kupimy już za 40 – 50 zł. Modele z wyższej półki kosztują 300 – 400 zł.

Parametry

Istnieje kilka parametrów, które podawane są przez producentów, aby opisać możliwości miksera. Najważniejsze z nich zostaną omówione poniżej.

Moc

Bardzo dużo o możliwościach sprzętu powie nam jego moc. Parametr ten wyrażany jest w Watach. Większość mikserów na rynku posiada moc z przedziału 200 – 500 W. Jednak niektóre urządzenia mogą dysponować nawet 1 000 W – jest to jednak sprzęt dedykowane zwykle profesjonalnym zastosowaniom.

Oczywiście większa moc pozwoli nam na bardziej komfortową pracę - urządzenie poradzi sobie z mieszaniem produktów o bardzo gęstej konsystencji w dużych pojemnikach.

Z analiz sklepów wynika, iż najczęściej wybierane są miksery o mocy z przedziału 300 – 400 W.

Możliwość regulacji prędkości

Miksery posiadają możliwość wyboru jednej z kilku prędkości obrotów końcówek. Już najtańsze modele dysponują przynajmniej 5 – stopniową skalę regulacji, do której dołączony jest tzw. tryb turbo (możliwość krótkiej pracy z bardzo dużą prędkością). W urządzeniach z wyższej półki cenowej można wybrać jeden z nawet 10 lub kilkunastu poziomów regulacji.

Generowany hałas

Każde urządzenie z silnikiem elektrycznym wytwarza pewien poziom dźwięku. Nie inaczej jest i tutaj. Ba, niektóre miksery potrafią pracować naprawdę bardzo głośno – nawet do 80 dB. Z kolei najcichsze spotykane modele generują hałas na poziomie około 60 dB. Wbrew pozorom różnica 20 dB jest znacząca. Dla porównania:

  • Szelest liści - 15 dB
  • Biblioteka - 35 dB
  • Rozmowa - 60 dB
  • Kosiarka do trawy - 80 dB
  • Młot pneumatyczny - 100 dB

Końcówki

Miksery oferowane są z kilkoma różnymi końcówkami, które przystosowane są do pracy z różnymi produktami - masy na ciasta, ubijanie piany, rozdrabnianie owoców (koktajl) itd.

KońcówkiOpisZdjęcia
Standardowe (mieszaki)Najczęściej wykorzystywana końcówka – oferowana praktycznie z każdym mikserem. Ma bardzo szerokie zastosowaniaKońcówka standardowa
SzerokotaśmowePodobne do końcówek standardowych (mają także zbliżone funkcje). Różnica sprowadza się do dużo szerszych drucików, które przybierają formę płaskich blaszekKońcówka szerokotaśmowa
PowyginaneRównież są odmianą końcówek standardowych. Jednak jak można się przekonać na zdjęciu są przypadkowo powyginane (do wewnątrz i na zewnątrz). Ma to na celu poprawić efektywność mieszania produktówKońcówka powyginana
HakoweWyglądem przypominają masywny drut wygięty w spirale. Wykorzystywane są do mieszania produktów o gęstej konsystencji np. ciastaKońcówka hakowa
MiksująceDzięki specjalnemu nożykowi rozdrobnimy chociażby owoce. Umożliwi to nam przygotowanie np. koktajluKońcówka miksująca
PrzecierająceKońcówka najlepiej sprawdzi się w ucieraniu gotowanych owoców lub warzyw do konsystencji pureeKońcówka ucierająca
UbijająceWykorzystywana do ubijania bitej śmietany lub jajekKońcówka ubijająca
Kielichowe (nasadka)Niektóre miksery ręczne umożliwiają zamontowanie kielicha, który szczelnie przylega do korpusu. Takie urządzenie jest w stanie rozdrabniać np. owoce na koktajl – posiada podobne funkcje jak blender kielichowyKońcówka kielichowa

Wskazówki

Kupując mikser warto także zwrócić uwagę na następujące rzeczy:

  • Sposób sterowania - w tańszych modelach będzie to sterowanie ręczne (za pomocą pokręteł, suwaków itd.). Modele z wyższej półki oferują sterowanie elektroniczne (czasami również sensoryczne), które wspierane jest przez wyświetlacz LCD – jest to preferowane rozwiązanie, gdyż jest bardziej precyzyjne oraz szybsze
  • Zabezpieczenia - zaleca się, aby urządzenie wyposażone było w mechanizm zapobiegający przegrzaniu (urządzenie samo powinno się wyłączyć w odpowiednim momencie), a także w tryb zabezpieczający przed wysunięciem końcówek podczas pracy
  • Komfort użytkowania - mikser, zwłaszcza ręczny, powinien posiadać odpowiednio dopasowany do ręki uchwyt, który dodatkowo powinien być pokryty materiałem antypoślizgowym. W przypadku mikserów stacjonarnych warto, aby nóżki na których stoi urządzenie również miały właściwości antypoślizgowe
  • Podstawka z wagą - dla niektórych ciekawym rozwiązaniem może być zakup miksera z wagą. Rozwiązanie takie może być przydatne zwłaszcza, gdy dodawane składniki mają mieć ściśle określoną wagę

Co wybrać?

Najpierw zastanówmy się czy ma to być mikser ręczny czy stacjonarny? Otóż jak już wspomniano wyżej wariant ręczny jest dużo bardziej poręczny. Jednak w przypadku częstego użytkowania korzystanie z niego może stanowić spore wyzwanie. Tak czy inaczej w przeciętnej polskiej kuchni, gdzie okazjonalnie piecze się ciasta, czasami miksuje jakieś owoce, doskonale sprawdzi się mikser ręczny – tak zresztą wybiera większość polskich konsumentów.

Istotne są także rodzaje końcówek jakie oferowane są w zestawie. Najczęściej są to końcówki: standardowa, hakowa oraz miksująca. Sprawdzą się one w większości zastosowań. Jednak jeżeli chcemy rozszerzyć możliwości naszego sprzętu, to możemy rozejrzeć się za innymi końcówkami, o którym wspomniano w tabeli wyżej.

Teraz skupmy się na mocy. W tym przypadku wiele zależy od tego do czego będziemy wykorzystywać urządzenia. Produkty o gęstszej konsystencji będą wymagały mocniejszych silników. Jednak tutaj również spójrzmy na to z punktu widzenia przeciętnej polskiej rodziny, dla której mikser o mocy około 400 W będzie wystarczający.

Dodaj opinię o poradniku


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.